Hvornår får vi en cannabislegalisering i Danmark?

En læser af legaliser.nu (som også drives af TP) har spurgt til hvilke partier der går ind for cannabis, og hvornår man evt. ville kunne forvente en legalisering, og hvad med de andre rusmidler?

Vælgerne

Jeg tror ikke at der ville være vælgertilslutning til en totallegalisering i Danmark. Der er som regel kun cirka 50%-50% tilslutning for legalisering af cannabis.

Jeg kan ikke finde en meningsmåling om folks holdning til legalisering af de andre rusmidler, men støtten hertil vil nok være betydeligt mindre end for cannabis. Et forsigtigt gæt ville være 10% (meget usikkert; nok et sted mellem 2% og 30%).

Partierne og cannabis

Som det er lige nu, er der 9 partier i Folketinget, hvoraf 5 går ind for legalisering af cannabis (EL, SF, RV, LA, Å) og 4 er imod (K, V, DF, S). EL’s holdning er dog i strid med fx LA, da EL vil give staten monopol på salget (ligesom de vil give staten monopol på mere eller mindre alting, partiet er jo kommunistisk). LA vil lade markedet stå for salget.

Ved næste valg kommer Nye Borgerlige nok i Folketinget, og deres holdning lader til at være for en legalisering af cannabis:

Hvis vi tæller mandaterne op i Folketinget:

For:
Liberal Alliance (13)
Enhedslisten (14)
Alternativet (10)
Radikale Venstre (8)
Socialistisk Folkeparti (7)

13+14+10+8+7=52

Imod:
Venstre (34)
Konservative Folkeparti (6)
Dansk Folkeparti (37)
Socialdemokraterne (46)

64+6+37+46=153

Man skal kunne tælle til 90/88 for at få en legalisering (Folketinget har 179 pladser, 175 danske. Hvis vi antager at de ikke-danske ikke stemmer, så kan et flertal laves med 88 mandater vs. 87 imod; ellers 90 vs. 89). NB ligger omkring 1-2% i meningsmålingerne. Hvis de får >=2%, så får de omtrent 4 mandater som nok kommer fra DF, K og V (som alle er imod). Men vi ville stadig være meget langt fra 90.

Det er nødvendigt at enten et af de store partier skifter holdning, eller at der kommer en større ændring i de relative størrelser på partierne før at der sker noget. Ideologisk set burde det være V som gjorde det, men i praksis har partiet en række socialkonservative politikfolk m.v., så de er nok svære at overtale. Det er nok nemmest at overtale S.

En anden mulighed er at et parti ikke stemmer sammen, altså at nogle stemmer imod partilinjen. Men det kræver temmelig mange sådanne personer før at vi kan tælle til 90.

Jeg vil tro, at det bedste man selv kan gøre med cannabis er at lave nogle studier som viser, at det er trendy at ville legalisere, samt at smartere og folk der ved mere om emnet i højere grad støtter en legalisering (disse ting er sandsynligvis rigtige, men det er ikke påvist endnu). Bagefter så ville man promovere resultaterne. Det skal gøres af en blandet gruppe mennesker med seriøse titler og jobs for at have betydelig troværdighed. Prøv at se på hvordan grupperne i USA kører:

Jeg vil tro, at dette måske kunne få S eller V til at skifte holdning. Jeg tror ikke at man kan overtale K eller DF. Her er fx geniet Tom Behnke som deler ud af sin viden om cannabis:

https://www.youtube.com/watch?v=mYqNi6WsWdM

Jeg kan godt lave den nødvendige forskning (jeg har faktisk lavet lidt af den), men jeg har ikke tid til at køre eller oprette en sådan gruppe.

Jeg vil tro at Danmark får en cannabislegalisering snart, indenfor et par år, og næsten helt sikkert inden 10 år. Udslaget kommer nok til at være data fra amerikanske stater som viser at legalisering virker godt i praksis. Sådanne data findes allerede, men man har brug for at en stabil strøm af dem for at overtale folk.

Andre rusmidler?

Mig bekendt går intet stort parti ind for legalisering af andet end cannabis. LA vil gerne afkriminalisere ikke-cannabis rusmidler, men tilsyneladende ikke legalisere. I deres principprogram (v3) skriver de:
Cannabis skal legaliseres, og besiddelse af øvrige stoffer til eget brug
afkriminaliseres.
Der står ikke andet om emnet så vidt jeg kan se. Men LA og EL har tidligere meldt ud, at de vistnok gerne vil legalisere alle rusmidlerne. Der er nok meget lang vej til at dette bliver dansk politik.

Published by Emil

Forsker, alt-mulig-mand