Da de fleste politikere tror at indvandrernes dårlige formåen i Danmark (og andre lande) bl.a. skyldes mangel på positive rollemodeller (og ikke psykologiske eller religiøse faktorer), så leder de altid efter personer som de kan bruge som rollemodeller. Uheldigvis har de en tendens til at vælge personer som er knapt så egnede, enten ved at være serieforbrydere eller være religiøse fanatikere. Denne side er et forsøg på at samle historier om disse. Vi har klassificeret historierne om dem efter år og navn. Det betyder at nogle personer forekommer forekommer flere gange. Nogle personer identificeres ikke ved navn, så de er grupperet under et. Der kunne være tale om en eller flere personer.
- 2009
- Ukendt 23-årig mand
- Lille A / Abdessamade Benarabe
- 2010
- Muhudiin M. Geele
- Ukendt 34-årig mand
- Ammar Doosh
- Wissam Freijeh
- 2011
- Ali Karim Manzur Mazraa
- Samer Zaazou
- 2012
- 2013
- 2014
- Muna Mohamoud Abdullahi
- Tariq Mahmood Arain
- Subhi Hassan
- Daniel Saroori og Nkem Asonze
- Lars Løkkes rollemodel fængslet for afpresning
- De er ikke nævnt ved navn i artiklen, men på Comeback Consults hjemmeside kan man finde dem.
- Lars Løkkes rollemodel fængslet for afpresning
- 2015
- Mohammed Dirawi
- Bahram Dinarzehi
- Rawand D. Taher
- Mahmoud Hamdan
- 2016
Listen er lavet ved at søge på Uriasposten med termen “rollemodel” samt at søge på Google med tidsbegrænsede søgninger til at finde sager fra tidligere år (fx fra før 2014). Man ville måske kunne finde flere historier ved at bruge Infomedias database.
Politiet kender godt til problemet
I forbindelse med en af sagerne ovenfor blev politiet spurgt om de kendte til problemet:
Khaled Hussain, der skulle forebygge bandekriminalitet, men som selv endte med at blive dømt for at opbevare narko og våben, er ikke en enlig svale.
Det fortæller Kim Kliver, leder af politiets særlige bandeenhed på Sjælland, Task Force Øst og tidligere leder af politiets nationale efterforskningscenter, NEC.
– Jeg kan huske tilsvarende sager, hvor vi har anholdt folk, der var ansat i kommuner som klubmedarbejdere eller gademedarbejdere, der skulle hjælpe unge ud af bandemiljøet, men som selv endte med at blive dømt, siger Kim Kliver, der ikke ønsker at kommentere den konkrete sag, da det ikke er Task Force Øst, der har efterforsket den.
Er det her et generelt problem?
– Det kan jeg ikke sige noget om, men man kan sige, at det viser sig som et problem, hver eneste gang vi tager en af dem. Det svarer til, at man sætter ræven til at vogte høns, siger Kliver, der dog fremhæver, at samarbejdet mellem kommunerne og politiet er blevet ‘markant forbedret de seneste år’.
– Det tætte samarbejde skulle gerne eliminere risikoen for det, siger Kim Kliver. (Politi-chef: Ræven vogter høns)
Politikerne kender godt til problemet
Givet de mange historier, så ville det måske være underligt hvis politikerne ikke kendte til problemet. Men det gør det, Peter Skaarup fra DF har nemlig spurgt den relevante minister (Manu Sareen) om problemet i Folketinget. Det blev dog ved snakken: Peter efterspurgte retningslinjer og Manu svarede at de allerede fandtes.
Kendt fænomen fra udlandet
Siden at vores nabolande også har indvandrere fra de samme lande som vores, så ville man forvente at de også har lignende problemer. Svaret er ja, men vi er primært interesserede i historier fra Danmark. En lille samling ses dog herunder:
- Norge
- Sugharan Khan
- Mohsan Raja (“Årets Osloborger for 2015”)
Satire
De mange sager om rollemodeller fik Rokokoposten til at lave en satireversion med champagnedrengen:
Den bedragerisigtede Mads Dinesen har indgået en aftale med Gentofte Kommune om at hjælpe unge udsatte liebhavere. “De skal vide, at der findes et liv uden skattesnyd, aktiefusk og underslæb,” siger den 22-årige iværksætter.